info@kinderlogopediedebetuwe.nl Ma, Wo, Vrij 8.00 - 17:00

Wat zijn stemproblemen?

Stemproblemen, zoals schorheid en heesheid kunnen grote invloed hebben op het functioneren van uw kind, zowel op school als thuis. Stemproblemen worden daarom vaak als erg beperkend ervaren..

De stem is het middel om verstaanbaar te communiceren met anderen. Soms kan de stem anders klinken dan die van andere kinderen. De stem kan langdurig hees of schor klinken. intensief stemgebruik vermoeit de keel en het fijne weefsel van de stembanden. Die vermoeidheid kan zich over het hele lichaam uitbreiden, zodat het kind zich aan het einde van de dag soms doodop voelt. De klachten kunnen grote invloed hebben op het functioneren van uw kind, zowel op school als thuis.

Symptomen

Stemproblemen worden daarom vaak als erg beperkend ervaren. De volgende symptomen kunnen wijzen op stemproblemen:

  • heesheid
  • schorheid

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken waardoor kinderen stemproblemen kunnen krijgen. Er kan sprake zijn van afwijkingen van de stembanden. De expertise van een kno-arts is nodig om vast te stellen of er sprake is van afwijkingen aan de stembanden. Vaak worden er geen afwijkingen gevonden, maar blijkt dat de stemproblemen veroorzaakt worden door verkeerd gebruik. Er kan sprake zijn van veel schreeuwen, gillen, fluisteren, hoesten, opzetten van “rare” stemmetjes en keelschrapen.

Behandeling

De logopedist verricht (stem)onderzoek, stelt de logopedische diagnose en maakt een behandelplan. In de behandeling zal het kind leren de stem beter te gebruiken. De logopedist zal het kind begeleiden bij het afleren van verkeerd stemgebruik door middel van stemhygiënische adviezen. Afhankelijk van de situatie kan de logopedist technieken aanleren voor het verbeteren van de houding, adem en de manier van stemgeven.